Przejdź do treści
Prawo rodzinne

Czy po ślubie z nowym partnerem mogę zmienić nazwisko dziecka na jego nazwisko?

Odpowiedź przygotowana przez AI, ogólna informacja prawna

Pytanie

Jestem po rozwodzie, z byłym mężem mam pełną władzę rodzicielską nad naszym wspólnym dzieckiem. Niedawno wyszłam ponownie za mąż i chciałabym, żeby moje dziecko nosiło nazwisko mojego obecnego męża, czyli moje nazwisko po ślubie. Biologiczny ojciec dziecka utrzymuje sporadyczny kontakt, ale nie są to regularne spotkania. Zastanawiam się, czy taka zmiana jest w ogóle możliwa i jakie kroki muszę podjąć. Czy potrzebuję zgody biologicznego ojca, czy mogę to zrobić inaczej?

Możesz zmienić nazwisko dziecka na nazwisko Twojego obecnego męża, jednak co do zasady wymaga to zgody biologicznego ojca dziecka. Jeśli ojciec nie wyrazi zgody, możesz wystąpić do sądu opiekuńczego o rozstrzygnięcie w tej sprawie.

Zmiana nazwiska małoletniego dziecka jest możliwa, jednak podlega określonym przepisom prawa. W Twojej sytuacji, gdy masz pełną władzę rodzicielską wraz z biologicznym ojcem dziecka, procedura wymaga spełnienia pewnych warunków.

Co do zasady, zmiana nazwiska małoletniego dziecka następuje na zgodny wniosek obojga rodziców. Oznacza to, że biologiczny ojciec dziecka musi wyrazić zgodę na zmianę nazwiska na nazwisko Twojego obecnego męża, czyli Twoje nazwisko po ślubie.

Jeżeli biologiczny ojciec dziecka nie wyrazi zgody na zmianę nazwiska, możesz wystąpić do sądu opiekuńczego z wnioskiem o rozstrzygnięcie w tej sprawie. Sąd, biorąc pod uwagę dobro dziecka, oceni, czy zmiana nazwiska jest uzasadniona i leży w najlepszym interesie małoletniego.

Warto pamiętać, że jeżeli dziecko ukończyło 13 lat, do zmiany jego nazwiska potrzebna jest także jego zgoda. Jest to dodatkowy warunek, który musi być spełniony, niezależnie od zgody rodziców czy orzeczenia sądu.

Wniosek o zmianę nazwiska składa się do kierownika urzędu stanu cywilnego. W przypadku braku zgody jednego z rodziców, do wniosku należy dołączyć prawomocne postanowienie sądu opiekuńczego zezwalające na zmianę nazwiska.

Sąd opiekuńczy, rozstrzygając w sprawie braku zgody rodzica, będzie brał pod uwagę wszystkie okoliczności sprawy, w tym dotychczasowe więzi dziecka z ojcem, jego wiek, stopień dojrzałości oraz to, czy zmiana nazwiska przyczyni się do poprawy jego sytuacji życiowej i poczucia przynależności do nowej rodziny.

Ponieważ sprawa dotyczy ważnych kwestii rodzinnych i może wymagać postępowania sądowego, zaleca się konsultację z adwokatem lub radcą prawnym. Specjalista pomoże Ci przygotować odpowiednie dokumenty i przeprowadzi przez całą procedurę.

Podstawa prawna

  • art. 7 ust. 1 (Ustawa o zmianie imion i nazwisk)
  • art. 7 ust. 3 (Ustawa o zmianie imion i nazwisk)
  • art. 8 ust. 1 (Ustawa o zmianie imion i nazwisk)

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Twoja sprawa wygląda inaczej?

Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.