Czy po orzeczeniu separacji możemy się pogodzić i wrócić do siebie?
Pytanie
Sąd orzekł naszą separację kilka miesięcy temu. Od tego czasu ja i mój mąż rozmawiamy ze sobą i powoli zbliżamy się do siebie. Myślimy o tym, żeby dać sobie drugą szansę i znowu zamieszkać razem. Czy możemy po prostu do siebie wrócić, czy musimy coś zrobić formalnie? Czy musimy znowu brać ślub, aby formalnie zakończyć separację?
Tak, po orzeczeniu separacji możecie się pogodzić i wrócić do siebie. Aby separacja przestała wywoływać skutki prawne, musicie złożyć do sądu wspólny wniosek o jej zniesienie. Nie ma potrzeby ponownego zawierania małżeństwa.
Aby separacja przestała wywoływać skutki prawne, nie wystarczy samo faktyczne pojednanie i wspólne zamieszkanie. Konieczne jest złożenie do sądu zgodnego wniosku o zniesienie separacji. Sąd, po rozpatrzeniu wniosku i upewnieniu się, że nastąpiło trwałe pojednanie małżonków, wyda postanowienie o zniesieniu separacji.
Z chwilą uprawomocnienia się postanowienia sądu o zniesieniu separacji, ustają wszystkie jej skutki prawne. Oznacza to, że Wasze małżeństwo będzie funkcjonować tak, jak przed orzeczeniem separacji, ze wszystkimi wynikającymi z niego prawami i obowiązkami.
Nie ma potrzeby ponownego zawierania małżeństwa. Zniesienie separacji przywraca pełnię praw i obowiązków małżeńskich, które zostały ograniczone lub zawieszone na czas trwania separacji. Wasze małżeństwo trwało przez cały czas, a separacja jedynie zawiesiła niektóre jego skutki.
Należy pamiętać, że zniesienie separacji nie wpływa na ewentualne orzeczenia dotyczące władzy rodzicielskiej nad wspólnymi małoletnimi dziećmi, które mogły zostać wydane w toku postępowania o separację. Kwestie te mogą wymagać odrębnej regulacji, jeśli pojednanie wpłynie na sposób wykonywania władzy rodzicielskiej.
Ponieważ procedura zniesienia separacji wymaga złożenia wniosku do sądu i jest to kwestia o istotnych skutkach prawnych, zaleca się skonsultowanie się z adwokatem lub radcą prawnym. Prawnik pomoże w przygotowaniu odpowiedniego wniosku i przeprowadzi przez całe postępowanie sądowe, dbając o Wasze interesy.
Podstawa prawna
- art. 61(6) (Kodeks rodzinny i opiekuńczy)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Kto może wystąpić o alimenty na wnuka, gdy rodzice nie płacą?
- Co zrobić, gdy fundusz alimentacyjny wypłaca, a ojciec nagle zaczął płacić?
- Czy mogę zmienić nazwisko dziecka, gdy ojciec nie utrzymuje kontaktu?
- Czy potrzebna jest zgoda drugiego rodzica na wybór szkoły dla dziecka?
- Czy darowizna nieruchomości między małżonkami wymaga formy aktu notarialnego?
- Czy sąd może ustanowić rozdzielność majątkową z datą wsteczną?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.