Przejdź do treści
Prawo rodzinne

Czy były mąż przestaje płacić alimenty po moim ponownym ślubie?

Odpowiedź przygotowana przez AI, ogólna informacja prawna

Pytanie

Jestem po rozwodzie bez orzekania o winie od trzech lat. Sąd zasądził alimenty od mojego byłego męża na moje utrzymanie, ponieważ wtedy nie pracowałam i miałam trudną sytuację finansową. Teraz planuję ponownie wyjść za mąż. Moje dochody nadal są skromne, ale mój przyszły mąż ma dobrą sytuację materialną. Czy fakt zawarcia nowego małżeństwa spowoduje automatyczne wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego byłego męża, czy też muszę podjąć jakieś kroki prawne?

Obowiązek alimentacyjny Twojego byłego męża na Twoje utrzymanie wygasa z chwilą zawarcia przez Ciebie nowego małżeństwa. Jest to skutek automatyczny, wynikający bezpośrednio z przepisów prawa.

Zgodnie z polskim prawem, obowiązek dostarczania środków utrzymania małżonkowi rozwiedzionemu, który nie został uznany za wyłącznie winnego rozkładu pożycia, wygasa z chwilą zawarcia przez tego małżonka nowego małżeństwa. Oznacza to, że fakt zawarcia przez Ciebie nowego związku małżeńskiego automatycznie powoduje wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego Twojego byłego męża na Twoje utrzymanie.

Podstawą prawną tej zasady jest art. 60 § 3 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego. Przepis ten wyraźnie stanowi, że obowiązek ten wygasa z chwilą zawarcia nowego małżeństwa, bez konieczności wydawania w tym zakresie nowego orzeczenia sądowego.

Choć wygaśnięcie obowiązku alimentacyjnego następuje automatycznie z mocy prawa, w praktyce często zdarza się, że były małżonek, który był zobowiązany do płacenia alimentów, występuje do sądu z powództwem o ustalenie wygaśnięcia tego obowiązku. Ma to na celu formalne potwierdzenie tej okoliczności i uniknięcie ewentualnych nieporozumień czy prób egzekucji alimentów na podstawie wcześniejszego wyroku.

Sytuacja finansowa Twojego przyszłego męża, choć istotna przy ocenie stanu niedostatku, w tym konkretnym przypadku nie jest decydująca dla samego faktu wygaśnięcia obowiązku alimentacyjnego. Samo zawarcie nowego małżeństwa jest wystarczającą przesłanką do wygaśnięcia alimentów zasądzonych na podstawie art. 60 § 1 Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, czyli w przypadku rozwodu bez orzekania o winie.

Jeśli Twój były mąż przestanie płacić alimenty po Twoim ślubie, będzie to zgodne z prawem. Jeśli natomiast nadal będzie płacił, możesz go poinformować o wygaśnięciu obowiązku. W przypadku jakichkolwiek wątpliwości lub potrzeby formalnego uregulowania tej kwestii, na przykład poprzez uzyskanie sądowego potwierdzenia wygaśnięcia obowiązku, zaleca się konsultację z adwokatem lub radcą prawnym.

Podstawa prawna

  • art. 60 § 3 (Kodeks rodzinny i opiekuńczy)

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Twoja sprawa wygląda inaczej?

Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.