Co zrobić, gdy fundusz alimentacyjny wypłaca, a ojciec nagle zaczął płacić?
Pytanie
Od ponad roku Fundusz Alimentacyjny wypłaca mi świadczenia, bo ojciec dziecka nie płacił zasądzonych alimentów. Ostatnio, bez żadnej informacji, ojciec wpłacił na moje konto całą kwotę za poprzedni miesiąc. Nie wiem, czy to jednorazowo, czy będzie tak co miesiąc. Obawiam się, że jeśli będę przyjmować pieniądze od niego i od funduszu, to będę musiała coś zwracać. Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
Jeśli ojciec dziecka zaczął płacić alimenty, a jednocześnie otrzymujesz świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego, masz obowiązek poinformować o tym odpowiedni organ. Przyjmowanie podwójnych płatności za ten sam okres może skutkować koniecznością zwrotu nienależnie pobranych świadczeń z Funduszu.
Zgodnie z przepisami, nie możesz otrzymywać podwójnych płatności za ten sam okres, to znaczy zarówno od Funduszu Alimentacyjnego, jak i bezpośrednio od ojca dziecka. Jeśli ojciec zaczął płacić, powstaje sytuacja, w której możesz otrzymać nienależne świadczenia.
Masz obowiązek niezwłocznie powiadomić organ wypłacający świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego, czyli wójta, burmistrza lub prezydenta miasta, o każdej zmianie mającej wpływ na prawo do tych świadczeń. Wpłata alimentów przez ojca jest taką zmianą.
Należy jak najszybciej skontaktować się z urzędem, który wypłacał Ci świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego, i poinformować o wpłacie dokonanej przez ojca. Warto również ustalić z ojcem, czy zamierza on regularnie płacić alimenty w przyszłości.
Jeśli przyjmiesz płatności zarówno od Funduszu, jak i od ojca za ten sam okres, świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego za ten okres zostaną uznane za nienależnie pobrane. Będziesz wówczas zobowiązana do ich zwrotu wraz z ustawowymi odsetkami.
Organ wypłacający świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego ma prawo dochodzić zwrotu nienależnie pobranych świadczeń. Po otrzymaniu informacji o wpłatach od ojca, Fundusz prawdopodobnie wstrzyma dalsze wypłaty lub je odpowiednio skoryguje.
Pamiętaj, że Fundusz Alimentacyjny, po wypłaceniu świadczeń, przejmuje roszczenia alimentacyjne wobec ojca dziecka do wysokości wypłaconych świadczeń. Oznacza to, że Fundusz będzie dochodził od ojca zwrotu kwot, które Tobie wypłacił.
W sytuacji, gdy ojciec dziecka zaczął płacić alimenty, a Ty nadal otrzymujesz świadczenia z Funduszu Alimentacyjnego, zaleca się pilną konsultację z prawnikiem, na przykład adwokatem lub radcą prawnym. Pomoże to uniknąć ewentualnych nieporozumień i konsekwencji prawnych związanych z nienależnie pobranymi świadczeniami.
Podstawa prawna
- art. 2 pkt 7 (Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów)
- art. 23 ust. 1 (Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów)
- art. 23 ust. 2 (Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów)
- art. 27 ust. 1 (Ustawa o pomocy osobom uprawnionym do alimentów)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Czy mogę zmienić nazwisko dziecka, gdy ojciec nie utrzymuje kontaktu?
- Czy potrzebna jest zgoda drugiego rodzica na wybór szkoły dla dziecka?
- Czy darowizna nieruchomości między małżonkami wymaga formy aktu notarialnego?
- Czy sąd może ustanowić rozdzielność majątkową z datą wsteczną?
- Czy orzeczenie separacji oznacza koniec małżeństwa i jakie są jego kluczowe konsekwencje prawne?
- Czy muszę sporządzić porozumienie rodzicielskie do pozwu o rozwód bez orzekania o winie?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.