Przejdź do treści
Prawo spadkowe

Kto dziedziczy po zmarłym bez dzieci i rodziców, gdy brat zmarł wcześniej?

Odpowiedź przygotowana przez AI, ogólna informacja prawna

Pytanie

Mój wujek zmarł nagle i nie zostawił żadnego testamentu. Nie miał żony ani dzieci. Jego rodzice też już nie żyją. Wiem, że miał tylko jedną siostrę, moją mamę, ale ona zmarła wiele lat temu. Zastanawiam się, czy w tej sytuacji spadek po nim dziedziczę ja i moje rodzeństwo, jako dzieci jego zmarłej siostry? Czy może w grę wchodzą inni, bardziej odlegli krewni, na przykład jego dziadkowie?

W sytuacji, gdy zmarły nie miał żony, dzieci ani żyjących rodziców, a jego jedyna siostra również nie żyje, spadek po nim dziedziczą dzieci tej siostry, czyli Ty i Twoje rodzeństwo. Dzieje się tak na zasadzie dziedziczenia ustawowego, gdzie udział zmarłego rodzeństwa przechodzi na ich zstępnych.

W przypadku braku testamentu, dziedziczenie odbywa się na podstawie przepisów Kodeksu cywilnego, czyli w drodze dziedziczenia ustawowego. Kolejność dziedziczenia jest ściśle określona i zależy od stopnia pokrewieństwa ze zmarłym oraz istnienia małżeństwa.

W pierwszej kolejności do dziedziczenia powołani są małżonek i dzieci spadkodawcy. Jeśli zmarły nie miał dzieci, a jego małżonek żyje, dziedziczą oni wspólnie z rodzicami spadkodawcy. W Twojej sytuacji, wujek nie miał żony ani dzieci, a jego rodzice również nie żyją, co wyklucza te grupy spadkobierców.

Kolejną grupą spadkobierców są rodzice i rodzeństwo spadkodawcy. Ponieważ rodzice wujka nie żyją, a jego jedyna siostra (Twoja mama) również zmarła przed wujkiem, zastosowanie znajduje szczególna zasada dotycząca zstępnych rodzeństwa.

Zgodnie z przepisami, jeżeli którekolwiek z rodzeństwa spadkodawcy nie dożyło otwarcia spadku, udział, który by mu przypadał, przypada jego dzieciom. Oznacza to, że w tej konkretnej sytuacji, Ty i Twoje rodzeństwo, jako dzieci zmarłej siostry wujka, dziedziczycie po nim spadek.

Odpowiadając na Twoje pytanie o dziadków, należy wskazać, że dziadkowie spadkodawcy dziedziczą dopiero w dalszej kolejności, gdy brak jest małżonka, krewnych z poprzednich grup (w tym zstępnych rodzeństwa) oraz dzieci małżonka spadkodawcy. Ponieważ istnieją zstępni siostry wujka (czyli Ty i Twoje rodzeństwo), dziadkowie nie będą dziedziczyć.

Pamiętaj, że jest to ogólna informacja prawna, a każda sprawa spadkowa może mieć swoje specyficzne okoliczności. Jeśli sprawa jest poważna lub toczy się przed sądem, zawsze zaleca się konsultację z adwokatem lub radcą prawnym, aby uzyskać indywidualną poradę prawną.

Podstawa prawna

  • art. 932 § 1 (Kodeks cywilny)
  • art. 933 § 1 (Kodeks cywilny)
  • art. 934 § 1 (Kodeks cywilny)
  • art. 934(1) § 1 (Kodeks cywilny)

Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.

Twoja sprawa wygląda inaczej?

Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.