Czy dziedziczę kredyt hipoteczny rodziców wraz z mieszkaniem, jeśli je przyjmę?
Pytanie
Moi rodzice zmarli niedawno i pozostawili mieszkanie obciążone kredytem hipotecznym. Jestem ich jedynym dzieckiem. Zastanawiam się, czy w przypadku przyjęcia spadku to ja będę odpowiedzialny za spłatę tego kredytu. Czy bank może żądać spłaty ode mnie, jeśli odziedziczę mieszkanie?
Dziedzicząc mieszkanie obciążone kredytem hipotecznym, dziedziczysz również dług hipoteczny. Odpowiedzialność za spłatę kredytu zależy od sposobu przyjęcia spadku, czyli przyjęcia wprost lub z dobrodziejstwem inwentarza.
Kredyt hipoteczny jest długiem, który przechodzi na spadkobierców wraz z nieruchomością. Oznacza to, że jeśli przyjmiesz spadek, to Ty będziesz odpowiedzialny za spłatę tego kredytu. Bank, jako wierzyciel, będzie mógł żądać od Ciebie uregulowania zobowiązania.
Masz trzy możliwości w odniesieniu do spadku: możesz go przyjąć wprost, przyjąć z dobrodziejstwem inwentarza albo odrzucić. Każda z tych opcji ma inne konsekwencje prawne, zwłaszcza w zakresie odpowiedzialności za długi spadkowe.
Przyjęcie spadku wprost oznacza, że odpowiadasz za długi spadkowe całym swoim majątkiem, bez ograniczeń. Natomiast przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza ogranicza Twoją odpowiedzialność za długi spadkowe tylko do wartości odziedziczonego majątku. Odrzucenie spadku powoduje, że nie dziedziczysz ani majątku, ani długów.
Oświadczenie o przyjęciu lub odrzuceniu spadku musisz złożyć w terminie sześciu miesięcy od dnia, w którym dowiedziałeś się o tytule swojego powołania do spadku, czyli zazwyczaj od dnia śmierci spadkodawcy. Jeśli nie złożysz żadnego oświadczenia w tym terminie, spadek zostanie uznany za przyjęty z dobrodziejstwem inwentarza.
Bank, jako wierzyciel hipoteczny, ma prawo dochodzić spłaty kredytu od spadkobiercy, który przyjął spadek. Hipoteka obciąża nieruchomość, niezależnie od tego, kto jest jej właścicielem, co oznacza, że bank może zaspokoić się z nieruchomości, nawet jeśli dług nie zostanie spłacony.
Ze względu na złożoność sprawy i konieczność podjęcia decyzji w określonym terminie, która ma poważne konsekwencje finansowe, zaleca się pilną konsultację z adwokatem lub radcą prawnym. Prawnik pomoże Ci ocenić sytuację i wybrać najkorzystniejsze rozwiązanie.
Podstawa prawna
- art. 922 (Kodeks cywilny)
- art. 1012 (Kodeks cywilny)
- art. 1015 (Kodeks cywilny)
- art. 1030 (Kodeks cywilny)
- art. 1031 (Kodeks cywilny)
- art. 65 (Ustawa o księgach wieczystych i hipotece)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Czy darowizna otrzymana ode mnie obniża mój zachowek?
- Co się dzieje, gdy spadkodawca zostawił kilka sprzecznych testamentów?
- Jaki mam termin na odrzucenie spadku, gdy dowiedziałem się po odrzuceniu przez innych?
- Jak dzieli się spadek między rodziców i rodzeństwo zmarłego?
- Czy przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza jest teraz domyślne?
- Czy testament notarialny można unieważnić z powodu choroby?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.