Czy mogę podzielić urlop rodzicielski na części i wykorzystać go później?
Pytanie
Jestem mamą i niedługo kończy mi się urlop macierzyński. Chciałabym wrócić do pracy na kilka miesięcy, a urlop rodzicielski wykorzystać później, gdy dziecko będzie trochę starsze. Czy mogę tak zrobić i czy mogę go wziąć w kilku częściach, na przykład po kilka tygodni w różnym czasie, aż do ukończenia przez dziecko określonego wieku? Czy potrzebuję zgody pracodawcy na takie rozwiązanie?
Możesz podzielić urlop rodzicielski na części i wykorzystać go później, nawet po powrocie do pracy na pewien czas. Urlop ten można wziąć maksymalnie w pięciu częściach, aż do końca roku kalendarzowego, w którym dziecko ukończy 6 lat.
Urlop rodzicielski może być wykorzystany jednorazowo albo w nie więcej niż pięciu częściach. Ważne jest, aby wszystkie części urlopu zostały wykorzystane do końca roku kalendarzowego, w którym dziecko ukończy 6 lat. Oznacza to, że możesz wrócić do pracy na kilka miesięcy, a następnie ponownie skorzystać z urlopu rodzicielskiego.
Aby skorzystać z urlopu rodzicielskiego, musisz złożyć pisemny wniosek do pracodawcy w terminie nie krótszym niż 21 dni przed planowanym rozpoczęciem korzystania z urlopu. Pracodawca jest zobowiązany uwzględnić Twój wniosek, jeżeli został złożony w odpowiednim terminie i spełnia wymogi formalne. Nie potrzebujesz zgody pracodawcy na samo skorzystanie z urlopu rodzicielskiego, jeśli wniosek jest prawidłowy.
Możesz również łączyć korzystanie z urlopu rodzicielskiego z wykonywaniem pracy u swojego pracodawcy w wymiarze nie wyższym niż połowa pełnego wymiaru czasu pracy. W takim przypadku urlop rodzicielski ulega proporcjonalnemu wydłużeniu.
Pamiętaj, że szczegółowe zasady dotyczące urlopu rodzicielskiego, w tym jego wymiaru i warunków udzielania, są uregulowane w Kodeksie pracy. Warto zapoznać się z aktualnymi przepisami lub skonsultować swoją konkretną sytuację.
Jeśli Twoja sytuacja jest skomplikowana lub masz wątpliwości co do prawidłowego złożenia wniosku, zalecamy konsultację z adwokatem lub radcą prawnym. Pomoże to uniknąć ewentualnych błędów i zapewni prawidłowe wykorzystanie przysługujących Ci uprawnień.
Podstawa prawna
- art. 182(1a) § 1 (Kodeks pracy)
- art. 182(1c) (Kodeks pracy)
- art. 182(1d) (Kodeks pracy)
- art. 182(1e) (Kodeks pracy)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Kto płaci za L4 po 33 dniach choroby w ciągu roku?
- Do kiedy mogę domagać się uznania umowy zlecenie za umowę o pracę?
- Co mi się należy, gdy sąd uzna umowę zlecenie za umowę o pracę?
- Czy muszę iść na badania po długim zwolnieniu lekarskim?
- Czy można zawrzeć umowę na okres próbny więcej niż raz u tego samego pracodawcy?
- Co zrobić, gdy pracodawca nie chce uznać zdarzenia za wypadek przy pracy?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.