Czy darowizna dla obcej osoby sprzed wielu lat liczy się do zachowku?
Pytanie
Moi rodzice kilkanaście lat temu dokonali dużej darowizny na rzecz fundacji. Teraz zmarł jeden z rodziców, pozostawiając po sobie niewielki majątek. Ja jestem jedynym dzieckiem i rozważam wystąpienie o zachowek. Zastanawiam się, czy ta darowizna na rzecz fundacji, dokonana tak dawno temu, zostanie uwzględniona przy obliczaniu należnego mi zachowku. Chodzi mi o to, czy powiększy ona podstawę do jego wyliczenia.
Co do zasady, darowizny dokonane na rzecz osób niebędących spadkobiercami ani uprawnionymi do zachowku, jeśli zostały uczynione ponad dziesięć lat przed śmiercią spadkodawcy, nie są doliczane do spadku przy obliczaniu zachowku. W Twojej sytuacji, jeśli darowizna na rzecz fundacji miała miejsce kilkanaście lat temu, prawdopodobnie nie zostanie ona uwzględniona w podstawie obliczenia zachowku.
Istnieje jednak ważny wyjątek od tej zasady, który dotyczy darowizn na rzecz osób, które nie są spadkobiercami ani uprawnionymi do zachowku. Fundacja jest traktowana jako taka osoba, czyli nie jest ani spadkobiercą ustawowym, ani osobą uprawnioną do zachowku.
Przepisy stanowią, że przy obliczaniu zachowku nie dolicza się do spadku darowizn dokonanych przed więcej niż dziesięciu laty, licząc wstecz od otwarcia spadku, czyli od dnia śmierci spadkodawcy, na rzecz osób niebędących spadkobiercami ani uprawnionymi do zachowku.
Oznacza to, że jeśli darowizna na rzecz fundacji została dokonana kilkanaście lat temu, a więc ponad dziesięć lat przed śmiercią Twojego rodzica, to taka darowizna nie będzie uwzględniana przy ustalaniu wartości spadku, od której oblicza się należny Ci zachowek. Nie powiększy ona podstawy do jego wyliczenia.
Należy jednak pamiętać, że każda sprawa jest indywidualna i zależy od dokładnych okoliczności faktycznych, takich jak precyzyjna data darowizny oraz data śmierci spadkodawcy. Wartość darowizny jest ustalana według stanu z chwili jej dokonania, a według cen z chwili ustalania zachowku.
Jeśli rozważasz wystąpienie o zachowek, zalecamy konsultację z adwokatem lub radcą prawnym. Specjalista pomoże Ci dokładnie ocenić Twoją sytuację, zweryfikować wszystkie daty i dokumenty oraz określić, czy i w jakiej wysokości możesz dochodzić roszczenia o zachowek.
Podstawa prawna
- art. 994 § 1 (Kodeks cywilny)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Ile kosztuje sporządzenie testamentu notarialnego i od czego zależy opłata?
- Czy umowa o dożywocie na rzecz siostry ma wpływ na mój zachowek?
- Jak darowizna mieszkania dla brata wpływa na wysokość mojego zachowku po rodzicach?
- Kto dziedziczy po zmarłym bez dzieci i rodziców, gdy brat zmarł wcześniej?
- Czy dziedziczę kredyt hipoteczny rodziców wraz z mieszkaniem, jeśli je przyjmę?
- Czy darowizna otrzymana ode mnie obniża mój zachowek?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.