Czy sklep może doliczyć opłatę za płatność kartą?
Pytanie
W małym sklepie osiedlowym chciałem zapłacić za zakupy kartą. Sprzedawca poinformował mnie, że muszę dopłacić 2 złote za taką formę płatności, bo terminal pobiera prowizję. Nie miałem przy sobie gotówki, więc zgodziłem się. Czy takie żądanie dodatkowej opłaty jest zgodne z prawem? Umowa kupna-sprzedaży w sklepie stacjonarnym.
Sklep stacjonarny co do zasady nie może pobierać dodatkowych opłat za płatność kartą, zwłaszcza jeśli jest to karta wydana w Unii Europejskiej. Takie działanie jest niezgodne z przepisami ustawy o usługach płatniczych. Jeśli spotkasz się z taką sytuacją, możesz odmówić zapłaty dodatkowej kwoty.
Ustawa o usługach płatniczych wyraźnie wskazuje, że odbiorca płatności, czyli sklep, nie może żądać od płatnika, czyli Ciebie, opłat za korzystanie z instrumentów płatniczych, takich jak karty płatnicze, w zakresie, w jakim opłaty te są objęte zakresem stosowania odpowiednich przepisów unijnych. Oznacza to, że za standardową płatność kartą debetową lub kredytową nie powinna być pobierana żadna dodatkowa prowizja.
Jeśli sklep pobiera taką opłatę, jest to działanie niezgodne z prawem. W takiej sytuacji masz prawo odmówić zapłaty dodatkowej kwoty. Możesz również zgłosić taką praktykę do odpowiednich organów, na przykład do Urzędu Ochrony Konkurencji i Konsumentów lub Inspekcji Handlowej, które mogą podjąć działania w celu weryfikacji i ukarania nieuczciwych praktyk.
Pamiętaj, że ta informacja ma charakter ogólny i nie stanowi porady prawnej. Jeśli napotkasz poważny spór ze sprzedawcą lub będziesz potrzebować indywidualnej oceny swojej sytuacji, zalecamy konsultację z adwokatem lub radcą prawnym, który udzieli Ci szczegółowej porady prawnej.
Podstawa prawna
- art. 15a ust. 1a (Ustawa o usługach płatniczych)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Czy mogę zwrócić towar kupiony online, jeśli wyrzuciłem jego oryginalne opakowanie?
- Czy muszę dostarczyć duży wadliwy sprzęt do sklepu reklamując go z rękojmi?
- Czy muszę zachować długi okres wypowiedzenia umowy po jej zakończeniu?
- Czy mogę rozwiązać umowę z operatorem bez kary, jeśli podnosi opłaty?
- Czy serwis może żądać opłaty za diagnozę, jeśli nie decyduję się na naprawę?
- Co mogę zrobić, gdy serwis po naprawie zwrócił mi sprzęt z tą samą usterką albo z nowym uszkodzeniem?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.