Czy serwis może żądać opłaty za diagnozę, jeśli nie decyduję się na naprawę?
Pytanie
Oddałem do serwisu mój sprzęt elektroniczny, który przestał działać. Serwisant powiedział, że najpierw muszą wykonać diagnozę, aby określić przyczynę usterki i koszt naprawy. Po kilku dniach otrzymałem informację o koniecznej naprawie i jej cenie, która okazała się dla mnie zbyt wysoka i postanowiłem zrezygnować. Serwis chce ode mnie opłaty za wykonaną diagnozę, pomimo że nie zdecydowałem się na naprawę. Czy mają do tego prawo?
Serwis może żądać opłaty za diagnozę, jeśli wyraźnie Cię o tym poinformował i uzyskał Twoją zgodę przed wykonaniem usługi. Jeśli nie zostałeś poinformowany o płatnym charakterze diagnozy i nie wyraziłeś na to zgody, żądanie opłaty może być nieuzasadnione.
Przedsiębiorca świadczący usługi na rzecz konsumenta ma obowiązek udzielić mu jasnych, zrozumiałych i łatwo dostępnych informacji o cenie usługi lub sposobie jej obliczania. Dotyczy to wszystkich kosztów, w tym kosztów diagnozy. Jeśli serwis nie spełnił tego obowiązku informacyjnego, to znaczy nie poinformował Cię o tym, że diagnoza jest płatna, zanim ją wykonał, możesz kwestionować zasadność żądania zapłaty.
Często zdarza się, że serwisy oferują diagnozę bezpłatnie, jeśli klient zdecyduje się na naprawę, a płatnie, jeśli z naprawy zrezygnuje. Taka praktyka jest dopuszczalna, ale musi być jasno zakomunikowana konsumentowi przed przyjęciem sprzętu do serwisu i wykonaniem diagnozy.
Sprawdź dokładnie wszelkie dokumenty, które podpisałeś przy oddawaniu sprzętu do serwisu, a także regulamin serwisu, jeśli był Ci udostępniony. Poszukaj w nich informacji dotyczących opłat za diagnozę. Jeśli w żadnym z tych źródeł nie ma mowy o płatnej diagnozie w przypadku rezygnacji z naprawy, masz mocne podstawy, aby odmówić zapłaty.
Ciężar dowodu, że zostałeś poinformowany o płatnym charakterze diagnozy i wyraziłeś na to zgodę, spoczywa na serwisie. Jeśli serwis nie jest w stanie tego udowodnić, jego roszczenie o zapłatę może być trudne do wyegzekwowania.
Jeśli serwis nadal domaga się opłaty, spróbuj wyjaśnić sytuację, powołując się na brak wcześniejszej informacji o kosztach. Możesz również zwrócić się o pomoc do miejskiego lub powiatowego rzecznika konsumentów, który może udzielić Ci wsparcia w sporze z przedsiębiorcą.
Pamiętaj, że jest to ogólna informacja prawna, a każda sytuacja może mieć swoje specyficzne okoliczności. Jeśli sprawa jest skomplikowana lub dotyczy znacznych kwot, zalecamy konsultację z adwokatem lub radcą prawnym.
Podstawa prawna
- Art. 8 (Ustawa o prawach konsumenta)
- Art. 353(1) (Kodeks cywilny)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Co mogę zrobić, gdy serwis po naprawie zwrócił mi sprzęt z tą samą usterką albo z nowym uszkodzeniem?
- Czy sklep stacjonarny może odmówić przyjęcia zwrotu produktu, który nie jest wadliwy?
- Kiedy liczyć termin na odstąpienie od umowy zawartej na pokazie, gdy dostawa jest później?
- Czy usługa może się automatycznie przedłużyć po darmowym okresie próbnym bez mojej zgody na płatność?
- Czy komornik może ściągać bardzo stary, przedawniony dług?
- Czy bank może od razu żądać spłaty całego kredytu po jednej zaległej racie?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.