Co się dzieje, gdy lekarz orzecznik stwierdzi, że jestem niezdolny do pracy?
Pytanie
Pracodawca skierował mnie na badania okresowe. Lekarz medycyny pracy orzekł, że nie jestem zdolny do wykonywania dotychczasowej pracy. Jestem zatrudniony od kilku lat na tym samym stanowisku. Czy pracodawca może mnie zwolnić z pracy, czy musi zaproponować inną posadę? Co powinienem zrobić w takiej sytuacji?
Kiedy lekarz medycyny pracy orzeknie o Twojej niezdolności do wykonywania dotychczasowej pracy, pracodawca nie może dopuścić Cię do pracy na tym stanowisku. Może to prowadzić do rozwiązania umowy o pracę, przy czym pracodawca co do zasady nie ma obowiązku zaproponowania Ci innej posady.
W takiej sytuacji pracodawca może rozwiązać z Tobą umowę o pracę za wypowiedzeniem. Niezdolność do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku z przyczyn zdrowotnych, stwierdzona orzeczeniem lekarskim, stanowi uzasadnioną przyczynę wypowiedzenia umowy o pracę.
Prawo pracy co do zasady nie nakłada na pracodawcę obowiązku zaproponowania Ci innej posady, jeśli staniesz się niezdolny do wykonywania dotychczasowej pracy. Pracodawca może jednak, jeśli dysponuje odpowiednimi stanowiskami i uzna to za stosowne, zaproponować Ci inne warunki pracy lub inne stanowisko, odpowiadające Twoim możliwościom zdrowotnym. Jest to jednak jego dobra wola, a nie prawny obowiązek.
Jeśli nie zgadzasz się z orzeczeniem lekarza medycyny pracy, masz prawo wnieść odwołanie. Odwołanie składa się w terminie _14 dni_ od dnia otrzymania orzeczenia, za pośrednictwem lekarza, który wydał orzeczenie, do wojewódzkiego ośrodka medycyny pracy. Pamiętaj, że termin ten jest bardzo ważny i jego przekroczenie może skutkować utratą możliwości odwołania.
W przypadku rozwiązania umowy o pracę, przysługują Ci określone prawa, na przykład prawo do odprawy, jeśli spełniasz warunki określone w przepisach, w tym w ustawie o zwolnieniach grupowych, jeśli pracodawca zatrudnia co najmniej 20 pracowników. Jeśli uważasz, że wypowiedzenie umowy o pracę jest nieuzasadnione lub niezgodne z prawem, możesz odwołać się do sądu pracy.
Na odwołanie do sądu pracy masz _21 dni_ od dnia doręczenia Ci pisma wypowiadającego umowę o pracę. Jest to termin, którego nie można przekroczyć, a jego upływ powoduje utratę możliwości dochodzenia roszczeń przed sądem.
Ze względu na złożoność sytuacji i potencjalne konsekwencje, takie jak utrata pracy, zaleca się skonsultowanie Twojej indywidualnej sytuacji z adwokatem lub radcą prawnym. Specjalista pomoże ocenić Twoje prawa i możliwości działania, w tym zasadność ewentualnego odwołania od orzeczenia lekarskiego lub od wypowiedzenia umowy o pracę.
Podstawa prawna
- art. 229 § 4 (Kodeks pracy)
- art. 7 ust. 2 (Ustawa o służbie medycyny pracy)
- art. 264 § 1 (Kodeks pracy)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Co, gdy lekarz medycyny pracy zalecił mi pracę w określonych warunkach?
- Czy premia jest wliczana do wynagrodzenia chorobowego albo zasiłku?
- Ile czasu ma pracodawca na zwolnienie dyscyplinarne od wykrycia naruszenia?
- Czy pracodawca lub ZUS może kontrolować mnie na zwolnieniu lekarskim?
- Czy po rezygnacji mogę oferować usługi byłym klientom pracodawcy?
- Czy pracodawca ma obowiązek przeciwdziałać mobbingowi w firmie?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.