Co, gdy lekarz medycyny pracy zalecił mi pracę w określonych warunkach?
Pytanie
Lekarz medycyny pracy po badaniach okresowych stwierdził, że jestem zdolny do pracy, ale z pewnymi ograniczeniami. Na przykład, nie mogę dźwigać ciężarów powyżej 5 kg oraz muszę unikać długotrwałego stania. Moje obecne stanowisko pracy wymaga jednak regularnego podnoszenia większych ciężarów i pracy stojącej przez większość dnia. Boję się, że pracodawca nie będzie mógł zapewnić mi odpowiednich warunków. Co pracodawca powinien zrobić w takiej sytuacji?
Jeśli lekarz medycyny pracy wyda orzeczenie z ograniczeniami dotyczącymi Twojego stanowiska, pracodawca ma obowiązek dostosować warunki pracy do tych zaleceń. Jeśli nie jest to możliwe na obecnym stanowisku, pracodawca powinien rozważyć przeniesienie Cię na inne, odpowiednie stanowisko. W ostateczności, gdy nie ma takiej możliwości, może dojść do rozwiązania umowy o pracę.
Podstawowym obowiązkiem pracodawcy jest zapewnienie bezpiecznych i higienicznych warunków pracy. Oznacza to, że po otrzymaniu orzeczenia lekarskiego z ograniczeniami, pracodawca powinien w pierwszej kolejności podjąć działania mające na celu dostosowanie Twojego obecnego stanowiska pracy do zaleceń lekarza. Może to obejmować na przykład zmianę zakresu obowiązków, zakup odpowiedniego sprzętu czy wprowadzenie przerw.
Jeśli dostosowanie Twojego dotychczasowego stanowiska pracy do zaleceń lekarza medycyny pracy nie jest możliwe, pracodawca powinien rozważyć przeniesienie Cię na inne stanowisko, które odpowiada Twoim kwalifikacjom i stanowi Twojego zdrowia. Takie przeniesienie może nastąpić na mocy porozumienia stron lub, w pewnych okolicznościach, jednostronnie przez pracodawcę, na przykład w drodze wypowiedzenia zmieniającego warunki pracy.
W sytuacji, gdy pracodawca nie ma możliwości dostosowania Twojego obecnego stanowiska pracy ani przeniesienia Cię na inne, odpowiednie stanowisko, może to stanowić podstawę do rozwiązania umowy o pracę za wypowiedzeniem. Przyczyną takiego rozwiązania byłaby utrata zdolności do wykonywania pracy na zajmowanym stanowisku, potwierdzona orzeczeniem lekarskim, co jest niezawinione przez pracownika.
Pamiętaj, że pracodawca ma obowiązek dbać o Twoje zdrowie i życie. Nie może dopuścić Cię do pracy, która jest niezgodna z orzeczeniem lekarskim. Ignorowanie zaleceń lekarza medycyny pracy jest poważnym naruszeniem przepisów prawa pracy.
Ważne jest, abyś jak najszybciej przedstawił pracodawcy orzeczenie lekarza medycyny pracy. Następnie powinieneś porozmawiać z nim o możliwościach dostosowania stanowiska lub przeniesienia. Jeśli masz wątpliwości co do działań pracodawcy lub Twojej sytuacji prawnej, zwłaszcza gdy sprawa jest poważna lub biegną w niej terminy, zaleca się konsultację z adwokatem lub radcą prawnym, aby uzyskać indywidualną poradę prawną.
Podstawa prawna
- art. 229 § 4 (Kodeks pracy)
- art. 237(3) § 1 (Kodeks pracy)
- art. 42 (Kodeks pracy)
- art. 30 § 1 pkt 2 (Kodeks pracy)
Tę odpowiedź przygotowała sztuczna inteligencja. To ogólna informacja prawna, a nie porada prawna w Twojej indywidualnej sprawie. Może zawierać błędy lub nie uwzględniać wszystkich okoliczności, dlatego sprawdź podaną podstawę prawną w aktualnym tekście ustawy. Nie zastępuje konsultacji z adwokatem lub radcą prawnym i nie tworzy relacji pełnomocnictwa. Jeśli Twoja sprawa jest w toku przed sądem albo biegnie w niej termin, skontaktuj się z pełnomocnikiem.
Podobne pytania
- Co się dzieje, gdy lekarz orzecznik stwierdzi, że jestem niezdolny do pracy?
- Czy premia jest wliczana do wynagrodzenia chorobowego albo zasiłku?
- Ile czasu ma pracodawca na zwolnienie dyscyplinarne od wykrycia naruszenia?
- Czy pracodawca lub ZUS może kontrolować mnie na zwolnieniu lekarskim?
- Czy po rezygnacji mogę oferować usługi byłym klientom pracodawcy?
- Czy pracodawca ma obowiązek przeciwdziałać mobbingowi w firmie?
Twoja sprawa wygląda inaczej?
Opisz swoją sytuację i od razu dostań ogólną informację prawną przygotowaną przez AI, za darmo i bez zakładania konta.